مقاومترین سنگهای نما
- سنگهای نما علاوه بر زیبایی باید استحکام و مقاومت در برابر عوامل بیرونی مانند آلودگی ، مقاومت در برابر نور آفتاب ، بارندگی و سایش و تغییرات دما را داشته باشند.
- هر چه سنگ استفاده شده در نما مقاومت بیشتری داشته باشد زیبایی و تمیزی نمای ساختمان بیشتر است.
- مقاومت سنگ نما علی رغم نوع سنگ به عواملی مانند نصب سنگ، شرایط آب و هوایی و نوع، فرآوری سنگ بستگی دارد.
-

- ویژگیهای مهم برای انتخاب سنگ مقاوم
- مقاومت در برابر تغییرات دما و هوازدگی
- مقاومت در برابر نور و گرما
- روش نصب سنگ
- جذب آب و میزان تخلخل
مقاومت در برابر هوازدگی
هر چقدر منافذ سنگ بیشتر باشد امکان هوازدگی بیشتر است عواملی چون رطوبت، گرما تغییرات آب و هوایی به مرور زمان باعث ایجاد ترک در بافت سنگ میشود و سنگ را ضعیف و فرسوده میسازد؛ سنگهایی چون گرانیت و تراورتن از سنگهای مقاوم در برابر هوازدگی شناخته میشوند بافت این سنگها تراکم بالایی دارد و برای مناطقی با شرایط جوی مختلف مناسباند.
مقاومت در برابر نور و اشعه خورشید
سنگهایی مانند مرمریتها با توجه به ساختاری که دارند در برابر عوامل جوی مانند نور خورشید، تغییرات دمایی مقاومتی ندارند و به مرور دچار رنگ پریدگی و ایجاد ترکهایی در بافتشان میشوند؛ همچنین توجه داشته باشید استفاده از سنگهای تیره نور را بیشتر جذب میکنند و علاوه بر بالا بردن دمای دیوار اگر سنگ مقاوم نباشد دچار لکه و تغییر رنگ میشود.

روش نصب سنگ
روشهای نصب سنگ در زیبایی و دوام ساختمان بسیار اهمیت دارد برای نصب سنگ باید به ماهیت سنگ دقت داشت،جنس و نوع سنگ، ابعاد و محل اتصال به سطح زیرین ، شرایط اقلیمی از جمله موارد پر اهمیت در انتخاب روش کار هستند. سنگهایی مثل گرانیت وکریستال ها با تراکم بالا که تخلخل و نرخ جذب آب حداقلی دارند، با استفاده از روش های سنتی (ملات )، تضمینی در ایمنی کار و عدم اتصال دائمیشان نیست. و بهتر است نصبشان به وسیلهی اسکوپها انجام گیرد.
جذب آب و میزان تخلخل
معمولاً سنگهای رسوبی و آهکی نسبت به سنگهای آذرین جذب آب بالایی دارند ، هر چه میزان رطوبتپذیری سنگ بالا باشد استحکام آن کمتر میشود برای فضاهای خارجی بهتر است از سنگهای مقاوم در برابر رطوبت استفاده شود سنگهایی مانند مرمریتها به طور مثال جذب آب بالایی دارند و حساسیت بالایی به جذب رطوبت نشان میدهد و برای استفاده در فضاهای خارجی ساختمان توصیه نمیشوند. سنگهایی مانند گرانیت، کریستال، تراورتن و لایمستونها به ترتیب جذب آب کم و متوسطی دارند و در فضای خارجی استفاده میشوند.
- گرانیت:
- سنگهای گرانیت از سنگهای آذرین هستند که در میان سنگها به سختی و مقاومتشان شناخته میشوند، گرانیتها همانطور که در بالا ذکر شد جذب آب بسیار کمی دارند و در برابر ضربه، رطوبت و فرسایش سنگهای مستحکمی هستند. گرانیتها را بیشتر در محوطه سازی، دیوارپوش ، کفپوش و نماهای خارجی استفاده میکنند.

- تراورتن:
- تراورتن از نوع سنگهای رسوبی است. این نوع سنگ از سنگ پر مصرف و بسیار کاربردی در نما است به دلیل اینکه سنگ تراروتن مقاومت خوبی در برابر تغییرات دمایی دارد همینطور وزن کمتری نسبت به گرانیتها و چسبندگی راحتیتری به ملات دارند.
- لایمستون:
- لایمستونها یک نوع سنگ رسوبی و آهکی است. این سنگ در مقابل فرسایش، فشار، رطوبت و بارانهای اسیدی مقاومت چندانی ندارد؛ اما به دلیل قیمت مقرون به صرفه و یکدست بودن رنگ سنگ استفاده زیادی در نما میشوند.
- بازالت:
- سنگ بازالت از نوع سنگهای آذرین بیرونی آتشفشانی است. این نوع سنگ همانند سنگهای گرانیت مقاومت بالایی دارند علاوه بر آن چسبندگی بهتر و وزن کمتری نسبت به گرانیت ها دارند، در میان تمامی سنگهای طبیعی ، دو سنگ بازالت و گرانیت بالاترین مقاومت را در برابر حرارت دارند و در برابر فرسایش یکی از سختترین سنگها هستند.

- مرمریت چینی یا کریستال ماربل:
- سنگهای کریستالی در مقایسه با سنگهای مرمیت در برابر رطوبت جذب آب کمی دارد و تراکم بالاتری نیز دارد این نوع سنگها در دماهای مختلف سرما و گرما میتوان مورد استفاده قرار داد ودر برابر هوازدگیهای سطحی و عمقی، مقاومتی متوسط و قابل اعتنا دارد و محصول استخراج شده از برخی معادن این سنگ میتواند حتی با تراورتن و گرانیت هم رقابت کند.