سنگ گرانیت
از انواع سنگهای آذرین درونی گرانیت و از سنگهای آذرین بیرونی بازالت از همه معروفتر هستند. سنگ گرانیت از سرد شدن مواد مذاب تشکیل میشود. پس در اطراف کوههای آتشفشانی این سنگ بیشتر از هر نقطهی دیگر یافت می شود. سنگ گرانیت جز سنگ هایی است که تخلخل کمی دارد و همین ویژگی باعث شده است، جذب آب بسیار کمی داشته باشد.
گرانیتها در مقایسه با دیگر سنگهای ساختمانی از مقاومت بالایی برخوردار میباشد و همین ویژگی باعث کاربرد بسیاری از سنگهای گرانیت در طراحی فضای داخلی ساختمان میشود.
کاربرد سنگ گرانیت
سنگهای گرانیت قابلیت اجرا در تمامی فضای ساختمان اعم از داخلی و خارجی مثل نماها، را دارد و به سبب استحکام و مقاومت، کاربردهای مختلفی مانند کفپوشها، دیوارها ، سایر عناصر تزئینی و محوطهسازی در فضای شهری و شخصی، را شامل میشود.
گرانیت ها نسبت به سنگهای آهکی مقاوم تر و از استحکام بالاتری برخوردار هستند به همین سبب اغلب جهت استفاده در مکان های پر تردد مانند سنگفرش خیابانها و ساختمانهای اداری و تجاری و ایستگاههای مترو, مورد استفاده قرار میگیرد.
گرانیتها در نما
مقاومت در برابر آب و مواد شیمیایی، زیبایی ، سطح صاف و شفاف ، تنوع رنگ گرانیتها ، استحکام و مقاومت بالا همه از دلایلی هستند که گزینه سنگ گرانیت در نما را ، انتخابی صحیح به شمار میآورد. اما به دلیل وزن زیاد گرانیت ها، استفاده از آن به عنوان نما، وزن مردهای را به ساختمان تحمیل می کند. از دیگر معایب سنگهای گرانیت این است که این سنگها عایق حرارتی و صوتی نیستند که باعث هدر رفتن انرژی در ساختمان ها میشود.
سنگ گرانیت هیچگونه تخلخلی در سطح خود ندارد و بعد از مدت زمانی، در اثر زلزله، نفوذ آب باران، امکان جدا شدن سنگ از نما میباشد .از روشهای مؤثر برای افزایش ایمنی و دوام سنگهای نما، استفاده از اسکوپ سنگ است. اسکوپ کردن سنگ ساختمانی به این معنا میباشد که سنگ را به وسیله ابزار مخصوص به نمای ساختمان می چسبانند. در واقع اسکوپ کردن سنگ، بینقصترین روش برای محکم کاری نمای سنگی و جلوگیری از سقوط آنها میباشد.
پر استفادهترین سنگهای گرانیت
از میان سنگهای گرانیت، برخی از آنها از جهت طیف رنگ و طرحی که دارند پرفروشتر و پرکاربردتر نسبت به دیگر گرانیتها میباشند سنگ گرانیت نهبندان، گرانیت نطنز، گرانیت تویسرکان، سبز بیرجند، گرانیت سبز جنگلی بیرجند، گرانیت خرم دره.
معادنهای سنگ گرانیت
از شناخته شدهترین معادن سنگ گرانیت میتوان به معادن شهرهای خرمدره ، بیرجند ، همدان ، مشهد ، نطنز ، گیلان ، طوس ، نهبندان ، یزد و زنجان اشاره کرد. طرح و رنگهای گرانیتها در هر منطقه با یکدیگر متمایز است.
از جمله مرغوبترین معادن این متریال در ایران می توان به سنگ گرانیت تایباد ، سنگ گرانیت تکاب ، سنگ گرانیت مشکی نطنز ، سنگ گرانیت خرمدره ، سنگ گرانیت نهبندان اشاره کرد.
ایران کشوری ثروتمند از جهت دارا بودن معادن سنگ است؛ چرا که انواع سنگهای ساختمانی را میتوان از معادن موجود در شهرهای مختلف تأمین و استخراج کرد.